JEX-Top10Linkedin
Terug naar het overzicht

IT is a man's world?

Een jong, energiek en vrouwelijk gezicht voorbij zien komen op een IT-afdeling? Als je dacht dat dát een fabel was ben je niet de enige. Sterker nog, er is vaak een compleet vertekend beeld van het (op het eerste oog) door mannen gedomineerde werkveld. Een man, gekluisterd aan zijn computerscherm, met een grauw, lone-wolf achtig bestaan. Dat is wat realistischer als je denkt aan software, IT’ers of een Business Analist, toch? Als je Esther tegen het lijf zou lopen zou je wel anders praten.

Vertel, wie is Esther Kuijpers? 

“Ik ben een moeder van twee kindjes: een zoon van twaalf en een dochter van zes. Ik werk fulltime bij JEX, maar in mijn vrije tijd doe ik van alles en nog wat. Ik sta binnen de afdeling bekend als iemand die eigenlijk meer reist dan werkt (haha, wat natuurlijk hélemaal niet waar is). Als ik tijd heb lees ik vaak boeken. M’n hoofd staat eigenlijk nooit stil, maar lezen stopt even al die impulsen en geeft rust.  

Oh, wat ik doe bij JEX? Ik ben dit jaar begonnen als SCRUM-master en ingestroomd via een detacheringsbureau voor JEX Works en JEX Backoffice. Vrij snel daarna voelde ik een match met het bedrijf en de mensen. Daarom ben ik per 1 juni vast in dienst gekomen als AGILE Proces Manager. Rick Willems heeft mij gevraagd voor die functie, wat betekent dat ik nu leidinggeef aan Product Owners, SCRUM-masters, Functioneel Beheerders en Business Analisten.”   

‘Business Analist’, dat ben je zelf ook ooit geweest. Wat doet zo’n iemand? 

“Business Analist zijn gaat echt over de vertaling maken van klantwensen of business vereisten naar IT. Het belangrijkste is om de echte vraag te vinden achter de vraag die gesteld wordt. Daarom zit de Business Analist aan de voorkant van het proces. Samen met de Product Owner heb je de visie op productontwikkeling. De Business Analist heeft een adviserende rol in welke stappen we willen nemen of werkt onderwerpen uit die in de roadmap zitten. Dat betekent ook praten met stakeholders, requirements schrijven, user stories schrijven, feedback geven. Eigenlijk zit het territorium van een Business Analist dus in het facet van de voorbereiding, voordat iets ontwikkeld kan gaan worden.”  

 “Maar niet alleen dat. Het kan zelfs zo zijn dat een product door een Business Analist getest wordt om te kijken of het werkt en functioneel klopt. Je zit dus niet zelf code te schrijven, maar bent wel telkens met een volgend stukje in het proces van productontwikkeling bezig om uiteindelijk de hele feature op te leveren. Het is dus een doorlopend en natuurlijk proces. Het doel is dat iedereen samenwerkt en iedereen elkaar helpt om bij het einddoel te komen. Dus eigenlijk heel erg #WorkAsOne.001.”  

Maar nu ben je dus de lead van, onder andere, die Business Analisten. Hoe ziet dat dan eruit? 

“Ik ben nu verantwoordelijk voor het verbeteren van het gehele AGILE proces en het meedenken in de strategie voor IT. Dus dat gaat over hoe we steeds beter worden in het implementeren van SCRUM. Hoe brengen we dit steeds weer tot een hoger niveau? Hoe worden we meer zelfstandig, maar werken we ook beter samen als het aankomt op productontwikkeling? Dat doe ik natuurlijk niet alleen. Dat bespreken we echt met z’n allen. We werken dus echt samen aan het proces, maar ik zorg ervoor dat er wat dat betreft structuur is binnen de afdeling.”    

Zo, een vrouw die dus gaat voor een functie aan het roer binnen IT. Dat zie je niet vaak, toch?  

“Van oudsher wordt IT gezien als een mannenberoep. Het komt denk ik door het stereotype wat er om de sector heen hangt, maar ik denk wel dat daar langzaam een transitie in komt. Vrouwen gaan vaak voor de organisatorische tak binnen IT, maar ik denk niet dat dat per se komt omdat de rest van IT niet leuk genoeg is. Ik denk dat er vertekende beelden zijn van heel veel dingen. Er kan ook een vertekend beeld zijn van Marketing of Sales. En voor IT is dat precies hetzelfde.  

Als je denkt aan IT denk je aan mensen die in een achterkamertje code zitten te typen. Wat mensen zien is de “IT’er”, de “developer”. Maar daaromheen zitten zoveel verschillende rollen. Een developer is niet hetzelfde als een Business Analist, of SCRUM-master en noem maar op. Wat juist heel erg leuk is voor een Business Analist bijvoorbeeld, is die context tussen Business en IT. Dat snijvlak is ontzettend interessant, al helemaal in een bedrijf als JEX waar de core focus de software is. Dat is als je mijn pad bekijkt iets waar ik goed in ben.”  

Waar begon dat pad eigenlijk?  

“Dat is best een bijzonder verhaal. Ik ben ooit begonnen als Financial bij een reisorganisatie. In die tijd heb ik een aantal Finance gerelateerde IT-projecten gedaan, waarbij het voornamelijk ging over automatisering van werkprocessen. Op een gegeven moment wilde ik wat anders. Er kwam een mogelijkheid om een softwareproject te doen als Product Owner. Ik had wel eens met systemen en automatisering gewerkt, maar nog nooit met het ontwikkelen van eigen software.  

Ik leerde hoe software architectuur in elkaar steekt en hoe je waarde levert door middel van iteratief te werken, wat heel belangrijk is binnen IT: kleine stukjes bouwen die waarde leveren. Dit deed ik voor meerdere teams in de backend services zoals finance, payment, documents en managementinformatie. Onder andere vanuit een Product Owner rol. Op een gegeven moment ben ik in de detachering gegaan, terechtgekomen bij JEX.”  

Was IT dan toch stiekem een vakgebied dat je altijd al aansprak? 

“Vroeger heb ik er nooit aan gedacht. Ik dacht altijd dat met systemen werken een ver van m’n bed show was. Tuurlijk zit er in Finance, Informatiekunde en Bedrijfskunde, wat ik heb gestudeerd, een stuk IT. Maar ik ben er eigenlijk langzaam verliefd op geworden en merkte dat ik er ook vrij goed in ben. Ik had niet gedacht dat ik zo op mijn plek zou zijn in de dynamiek van IT.  

Wat mij drijft is van chaos orde maken. Dat hoeft niet gelijk, maar je neemt langzaam stappen om mensen weer in hun kracht te zetten en structuur te bieden om beter het werk te kunnen doen. Dat kan op productgebied, maar ook op het gebied van samenwerking. Je doet het bij IT echt samen, we werken samen aan het verbeteren van producten. En ik ben altijd iemand geweest die wil gaan, ik wil door. Ik was (en ben) heel ambitieus en wilde echt carrière maken, doorgroeien. En dat kan binnen IT.”  

Zijn rollen in de IT-wereld, zoals Business Analist, dan de toekomst denk je? 

“Vooral voor vrouwen, of überhaupt mensen, met ambitie is IT een werkveld waar je niet meer omheen kan. Het is niet stoffig of “codeschrijvende nerds in een hokje die er nooit uitkomen”. Je kan er enorm veel mee. En daarbij het is gewoon a women’s business. Je doet jezelf er gewoon een enorme dienst mee om wel zo een sector in te gaan. Vooral als je leert begrijpen hoe het werkt. Automatisering, digitalisering IT… De volgende generaties die eraan komen gaan nooit meer zonder iets digitaals werken.  Dus het creëert gewoon meerwaarde. Tuurlijk moet je affiniteit hebben met software, maar als je twijfelt over IT zou ik zeggen: ervaar het gewoon. Het is ontzettend leuk en dynamisch.”