JEX-Top10Linkedin
Terug naar het overzicht

CEO voor een dag

Weet je nog hoe je vier kilometer boven de grond je benen uit het vliegtuig liet bungelen? Hoe de wind om je hoofd gierde en de adrenaline door je lichaam? Weet je nog van die duizelingwekkende sprong, de val en de parachute die openklapte? Het duizelingwekkende uitzicht dat daarop volgde?

JEX blijft JEXtreme

Natuurlijk weet ik dat nog. Kraakhelder zelfs. Dat vergeet ik nooit meer. En de collega’s die erbij waren ook niet. We hebben het er nog steeds over. Racen over het water in legeroutfit. Abseilen van de Euromast. Schieten (en nadenken!) tijdens een paintball actie in de Maassilo.

Lastiger om te beschrijven, is het gevoel dat het teweegbrengt. Het is een gevoel van saamhorigheid; verbonden zijn. Dat gevoel hebben we allemaal bij JEX omdat we op dit moment allemaal het geluk hebben dat we érgens in het begin zijn ingestapt.

JEX is een jong bedrijf, een scale-up. Meehelpen aan de opbouw is eigenlijk nog bijzonderder dan een parachutesprong. Je bent onderdeel van een waanzinnig avontuur. Ook hier voel je de adrenaline door je lichaam stromen. Het moet snel. Het moet goed. Het moet beter. We moeten risico nemen, er moet gebouwd worden. Het moet perfect! 

Als ik CEO zou zijn van JEX, want de vraag was of ik dáárover een column kon schrijven, dan zou ik proberen de huidige start-up cultuur zoveel mogelijk te behouden. Het bedrijf groeit snel, maar dat hoeft niet te beteken dat er meer regeltjes moeten komen of we corporate worden. Daarentegen, het betekent ook niet dat we achterover kunnen leunen.

Het is namelijk een volgende fase en ook die is nieuw, spannend en bijzonder. Want hoe doe je dat? Hoe houd je iedereen gefocust op hetzelfde doel als de groep groter wordt? Hoe zorg je dat iedereen gemotiveerd en betrokken blijft als we straks met meer dan duizend mensen in De Brug zitten?

Heel moeilijk is dat niet, want met het groepsgevoel binnen JEX zit het wel goed; ook als we groeien. Reken maar dat we ons gelukkig prijzen als we straks uitkijken over de Nieuwe Maas.

Ik zou een JEXTREME-dag erin houden. Hoe moeilijk dat ook is met een groeiend personeelsbestand. Zoals ik in de Maassilo – onervaren als ik was (en ben) – de leiding kreeg over mijn team en kon testen hoe het is om te presteren onder druk. Om door te zetten als het nodig is. Dat gun ik anderen ook. En wanneer ik vrienden hierover vertel, zijn ze ook meteen geïnteresseerd in het bedrijf.

Dus hoe hard we ook groeien, met mij als CEO zouden we elk jaar állemaal van de Euromast abseilen.  Zodat iedereen ziet dat wat je denkt dat niet kan, toch kan. En nog veel meer. En dat dit gevoel iedereen in het bedrijf bindt.

 

Niels Baltesen

Medewerker Finance