JEX-Top10Linkedin
Terug naar het overzicht

Over hoe tegenslagen je bedrijf verder kunnen ontwikkelen

Danny Makkelie heeft niet bepaald een “makkelieke” job. Of eerder jobs, meervoud. Deze scheidsrechter verricht namelijk niet alleen veldwerk tijdens een potje voetbal. Hij is ook nog eens politieagent en staat dus regelmatig in schoenen die anderen misschien niet snel aan zouden trekken . Tijdens ons Let’s Grow Your Business event was Danny aanwezig als één van de vier bijzondere sprekers. Dat was natuurlijk niet zomaar. Maar komt dit dan omdat “bazige”, “afstraffende” rollen hem simpelweg wel liggen, of zit er een veel interessantere gedachte en motivatie achter?

Scheidsrechter, politieagent… Allebei rollen die wel eens negatief belicht worden. Waarom koos jij voor deze carrières?  

“Die vraag heb ik natuurlijk vaker gekregen. Ik denk omdat ik vanaf kinds af aan veel over normen en waarden heb meegekregen. Mijn vader was Korps Marinier en van hem heb ik veel geleerd over discipline, rechtvaardigheid, eerlijkheid en respect. Ik denk dat bij mijn rol als scheidsrechter en politieagent dit ook de raakvlakken zijn; als scheidsrechter draag je daar aan bij op het voetbalveld en als politieman doe je dat op straat. Je ziet erop toe dat alles eerlijk en sportief verloopt. Er zijn veel mooie dingen over te zeggen, maar de mooiste zijn denk ik betekenisvol zijn, het gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid en het contact met mensen. Dat inspireert mij enorm.”

 

Maar dat betekent dus ook dat je best belangrijke, zwaarwegende beslissingen moet nemen. Hoe zorg je er dan voor dat je rechtvaardig oordeelt?

“Vooral door dienstbaar te zijn en jezelf niet op de eerste plaats te zetten. Je moet eerlijk, integer en betrouwbaar zijn. Dat zijn belangrijke elementen als je het hebt over leiderschap en rechtvaardigheid. Ik geloof namelijk ook dat goed leiderschap niet zonder rechtvaardigheid kan. Het is daarnaast denk ik nog veel belangrijker dat je voorzichtig bent in je oordeel. Ik heb geleerd dat je meervoudig moet kunnen kijken, dus kijken vanuit verschillende perspectieven. Een situatie heeft vaak gewoon meerdere kanten. En je moet weten wat er in mensen omgaat om maatwerk te leveren.”

 

Dat doe je ook nog eens voor de ogen van anderen. Hoe ga je daar dan mee om?

“Vaak oordelen we uit emotie, maar eigenlijk moeten we de emotie en het oordeel van elkaar zien te scheiden. Dus zoveel mogelijk mensen zo gelijk mogelijk behandelen en uitstralen dat je alles onder controle hebt. Zelfvertrouwen en rust uitstralen is vooral als leider ontzettend belangrijk. Angst is een slechte raadgever, vooral als politieman of scheidsrechter. Het saboteert je besluitvaardigheid, ook in het bedrijfsleven. Je maakt lastiger een keuze of bent sneller bang dat een keuze niet perfect is. Wat dus belangrijk is, is om goed gefocust te blijven op je doelen. En verplaats je daarbij ook in anderen.”

 

Jij staat nu eigenlijk aan de kant van degene die een tegenslag geeft. Hoe voelt dat? Vind je dat soms lastig?

“Ja, dat heeft natuurlijk altijd twee kanten. Aan de ene kant heb je altijd een partij die zich wellicht benadeeld of tekortgedaan voelt. Aan de andere kant heb je een partij die juist heel erg blij is en het eens is met het besluit wat je hebt genomen. Je hebt dus altijd een winnaar en een verliezer en dat is lastig. Voor mezelf denk ik: Zolang de beslissingen die ik heb genomen naar eer en geweten zijn, heb ik er minder moeite mee om een tegenslag te bezorgen. Omdat ik dan gehandeld heb naar juistheid. Het nemen van impopulaire beslissingen hoort nou eenmaal bij goed leiderschap, vind ik. Maar met foutieve beslissingen heb ik zeker moeite.”

 

Heb je een voorbeeld van zo een blunder of foute beslissing die je ooit gemaakt hebt? En hoe ben je daarmee omgegaan?

“Ja tuurlijk, als scheidsrechter neem je zoveel beslissingen. En daar zitten ook beslissingen bij die fout zijn. Dat kan een strafschop of een rode kaart zijn, die op dat moment cruciaal is voor de wedstrijd en bijvoorbeeld impact heeft op een kampioenschap. Tuurlijk heb ik in het verleden zulke fouten gemaakt. Dan is het belangrijk om te analyseren waarom je die fout gemaakt hebt en hoe je die in de toekomst kan voorkomen of verkleinen. Durf je trots opzij te zetten en sta open voor de meningen van anderen: Hoe zien zij de fout die ik heb gemaakt? Wat kan ik ervan leren? En hoe kan ik mezelf verbeteren? Ik denk dat dat belangrijk is in de ontwikkeling van jezelf en/of je bedrijf.”

 

Ja, goed kunnen omgaan met tegenslagen is wel essentieel voor uiteindelijk succes, vooral voor een bedrijf. Welke tips zou je bedrijven mee kunnen geven om goed om te gaan met een tegenslag?

“Zie tegenslagen als een leermoment. Accepteer de tegenslag en geef nooit op. Ik denk dat het heel belangrijk is om achter je droom en bedrijf te blijven staan. Het gevaar wat op de loer ligt, is dat er vaak getwijfeld wordt als iets niet lukt. Dat moet je juist niet doen, zoek vooral naar nieuwe manieren om je doelen alsnog te realiseren. Soms is het bijvoorbeeld goed om even afstand te nemen van de situatie. Het kan helpen om een dag ergens niet naar te kijken, waardoor het kan zijn dat je de situatie de volgende dag heel anders bekijkt. Probeer na te gaan of die tegenslag echt zo groot is, of slechts een klein hobbeltje op de weg. En denk in kansen en niet in onmogelijkheden, want zonder tegenslagen kom je ook niet aan de top. Als je uit die tegenslagen komt, kun je jezelf, je team en je bedrijf alleen maar verder ontwikkelen.”

 

Wat kan men dus volgens jou echt van rollen als scheidsrechter en politieagent leren wat essentieel is om te groeien in het bedrijfsleven?

“De wil om te presteren en de beste te zijn, zorgen zowel in het bedrijfsleven, als in topsport dat de ultieme doelen behaald worden. De echte toppers blijven zich ontwikkelen en beter worden, omdat ze gepassioneerd zijn over hun vak. Doorzettingsvermogen, discipline en willen groeien en leren. Ik denk dat dát juist in topsport én in het bedrijfsleven van belang is om succes te bereiken.”