JEX-Top10Linkedin
Terug naar het overzicht

De weg naar succes: focussen op waar je écht goed in bent

Twee weken terug werd bekend dat er een voorlopig akkoord is voor een Europees vrouwenquotum voor topposities in het bedrijfsleven. Met het oog op een toekomst (eind juni 2026) waarin 40 procent van de top (raden van commissarissen) binnen beursgenoteerde bedrijven moet bestaan uit vrouwen, streeft de EU als einddoel naar het doorbreken van het glazen plafond. Een streven waar JEX ook graag aan bijdraagt.

Kim is in september 2021 bij JEX begonnen als Software Consultant. Mocht je de term niet kennen: dit is alles behalve het bouwen van software. Als Software Consultant was zij namelijk verantwoordelijk voor de grotere “key accounts” die gebruik maken van onze software: ons platform JEX Works. Na niet meer dan tien maanden mag ze zich nu officieel Team Lead noemen van het JEX Works Sales Team. Met het oog op het vrouwenquotum en de groei van JEX wilden wij graag meer weten over haar ervaringen in het sales wereldje en het werkleven bij JEX.

Nu je Team Lead bent van JEX Works, wat is er voor jou veranderd qua werkzaamheden?
Ik heb nu steeds meer werkzaamheden die sturend zijn voor het team. Zo ga ik ervoor zorgen dat iedereen in hun kracht staat, dat ze gehoord worden, goed in hun vel zitten en persoonlijke ontwikkelingsplannen opzetten.  En hoe doe je dat allemaal het beste? Hoe zorg ik ervoor dat onze afdeling straks een geoliede machine is, waar mensen precies weten wat ze kunnen verwachten? Het is een hele andere tak van sport dan de sales waar ik eerst verantwoordelijk voor was in de rol van Software Consultant. Waar ik eerst overkoepelend was in een team van drie, word ik nu op het matje geroepen als het ergens fout gaat binnen het gehéle team.

Je hebt het over mensen in hun kracht zetten. Als je naar jezelf kijkt, waar ligt dan jouw kracht?
Dan zou ik meer kijken naar mijn kernkwaliteiten. Ik ben goed in strategie, zeer prestatiegericht en ik durf ook wel van mezelf te zeggen dat ik steeds beter kan luisteren en over een bepaalde vorm van natuurlijk leiderschap beschik. En dat is natuurlijk heel mooi voor de rol die ik nu bekleed. Daarnaast ben ik ook echt een positief ingesteld mens.

Brengen die nieuwe verantwoordelijkheden ook een andere dynamiek met zich mee binnen het team, of een andere manier van werken?
Natuurlijk is het niet hetzelfde. Maar ik denk dat het meer de gedachtegang is waarmee ik nu werk: je denkt anders over dingen na. Waar ik eerst impulsief op zou reageren, is nu iets wat ik meer ga analyseren van: “Oké, hoe kan ik hier het beste op reageren en hier het beste mee omgaan?”. En dat is ook iets wat in de loop der jaren steeds meer naar voren is gekomen hoor! Het impulsieve is eruit en het luisteren is er wat meer. En daar kan ik ook echt wat mee!

Ik heb wel eens gelezen dat vrouwen beter zouden zijn in sales, omdat ze beter kunnen luisteren.
Dat is denk ik niet per se man-vrouw gerelateerd. Ik vind dat wanneer je mensen in hun waarde laat en ze iets laat doen waar ze heel gelukkig van worden, dat ook sales gerelateerd kan zijn. Iedereen heeft een eigen werkwijze, eentje die het beste bij diegene past. En wat het leuke is, is dat we precies dát doen bij JEX. Ik kijk bijvoorbeeld niet per se van “Oké, wat kan je absoluut niet?”. Het zit in je kernkwaliteiten. Want van een 3 kan je niet eenvoudig een 10 maken. Maar wat bijvoorbeeld al een 8 is, kan je gemakkelijker een 10 maken. Dus laten we ons alsjeblieft focussen op waar mensen goed in zijn! En waar iemand slecht in is, kan je natuurlijk aan werken. Maar dat wordt nooit zo goed als de kernkwaliteiten die je al had. En ik vraag me ook af hoe blij mensen worden van werken aan iets waar ze minder goed in zijn.

Kim Hulsink

Hoe wordt dat uitgedragen binnen JEX?
Wat ons verbindt, zijn de kernwaarden van JEX. Als je hier komt werken, heb je al een bepaald soort DNA om het zo maar even te noemen: Verbinding, Lef en Energie.

Hoe krijgen die kernwaarden vorm binnen Sales?
Verbinding is heel simpel: wij werken met relaties en met elkaar. We doen het met z’n allen, niet alleen. Dat is überhaupt ook onmogelijk op de manier waarin wij sales hebben ingericht. Wij geloven erin dat je andere tools ook kan inzetten, alles heeft met elkaar te maken. We helpen en vernieuwen elkaar. Denk bijvoorbeeld aan IT die de software bouwt – ook op basis van feedback of nieuwe wensen van de klant – en Finance die weer de facturatie voor ons beheert. Verbinding dus.

Lef lijkt me eigenlijk vrij logisch, want het is allemaal nieuw: wat we hier doen als bedrijf en het team zelf dat blijft groeien. Dus je moet wel lef hebben om dit te kunnen doen. En energie, ja, wij dragen uit wat we maken, wat we bouwen. We zijn constant in contact met de buitenwereld over nieuwe ontwikkelingen en JEX als bedrijf. Dat is de JEX-energie. Die straalt er zeker wel vanaf bij onze afdeling. Omdat we als Sales team in die zin ook op de voorgrond staan.

Je hebt het over op de voorgrond staan als Sales team. Hoe pak je dat het beste aan? 
Laat je niet piepelen en niet in kaders duwen die niet bij jou passen. Want dan is het niet de organisatie waarin je moet werken. Er zijn zo veel organisaties die het wél goed doen. Het is namelijk niet erg om fouten te maken. Het is wél erg om jezelf te verliezen in iets wat je eigenlijk totaal niet bent. Ik vind dat op een werkvloer iedereen geaccepteerd zou moeten worden zoals 'ie is. Daarvoor hoef je niet een ander persoon te worden.

Wanneer je dit allemaal mee zou nemen, wat maakt Sales bij JEX dan zo leuk? 
Er zitten hier niet allemaal types, die stereotype sales zijn. Ik ben daar zeker ook niet één van. Dit laat ook zien dat JEX het anders doet, dat het een organisatie is waar je kansen krijgt en waar je wordt gewaardeerd. Wij hebben geen “glazen plafond”. Kijk bijvoorbeeld naar onze cultuur. Het grootste verschil, buiten het feit dat iedereen hier gewoon gelijkwaardig is, is dat mensen hier niet op zoek zijn naar kopieën van zichzelf, iets wat ik wel vaak gezien heb in het sales wereldje. Ik denk dat dit ook heel herkenbaar kan zijn voor mensen binnen sales. Mensen werken gewoonweg graag met mensen die denken zoals zij, wat ergens natuurlijk wel logisch is. Wij geloven daar niet in hier. Wij nemen júíst mensen aan die andere kwaliteiten hebben, die anders denken dan dat wij zelf doen. We hebben hier bijna geen mensen zitten die echt hetzelfde zijn. Dat maakt het hier zo leuk en divers. En, in mijn ogen, ook iets wat JEX dus zo succesvol maakt.

En dat is eigenlijk ook een bruggetje naar het grotere geheel. Als jij ergens zit waar je het idee hebt dat je wel hetzelfde moet zijn als de rest, of aan een bepaalde norm moet voldoen die totaal niet bij jou past, hoop ik gewoon dat je dit leest en denkt: “Ik moet me inderdaad anders gedragen dan dat ik daadwerkelijk ben en waarom eigenlijk?”. Ik wil graag laten zien en uitdragen dat het bij JEX gewoon echt kán, dat het écht anders kan.