Van hobby naar carrière
Een hobby werd een bijbaan, aldus Esmee. “Naast mijn studie psychologie werkte ik fulltime bij een cateringbedrijf en werd ik de rechterhand van de eigenaresse. Na tien jaar dacht ik na over mijn toekomst en twijfelde ik over welke vervolgstap het beste zou zijn: verder studeren of solliciteren. Ik schreef ik me in voor een master arbeidspsychologie. Hoe mensen in groepen functioneren en wie welke rol op zich neemt vind ik interessant. Ook wilde ik weten hoe het in een groot bedrijf werkte. Ik had contact over mijn loopbaan met de voormalig HR Manager bij JEX. Na een kopje koffie rolde de bal. Hij zocht iemand die een intern bedrijfsrestaurant kon opzetten. Ik schreef me uit en begon bij JEX. Het was ‘nu of nooit’ en die kans greep ik.”
Investeren in mensen
Terwijl veel bedrijven de catering uitbesteden wilde JEX een intern bedrijfsrestaurant, want op een lege maag presteer je niet. “Bij een externe cateraar reken je af, dit kan een drempel zijn. Daarbij zijn de maaltijden niet altijd gezond, warm of vers bereid. Wij werken met een brutoverrekensysteem: onderaan de streep van het salaris kost het medewerkers veel minder maar faciliteren wij wel voor meer. Wat JEX’ers inleveren krijgen ze direct terug. Er zit totaal geen winst in. Wij willen goed zorgen voor ons personeel en op deze manier kan dat ook. Het is een van de fijnste arbeidsvoorwaarden.’’
Speeddaten voor het keukenteam
Om het keukenteam te realiseren werkte JEX samen met de gemeente Rotterdam. Het idee? Speeddaten met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Mensen denken vaak aan een geestelijke beperking, maar het kan net zo goed iemand zijn die door omstandigheden in de bijstand zit. Het speeddaten was echt een succes met 50 kandidaten! De selectie was lastig maar uiteindelijk kozen we vijf dames. Als er weer vacatures in mijn team zijn geef ik deze manier van werven de voorkeur. Het biedt mensen een nieuwe kans en heeft een grote maatschappelijke impact. Want ook al maak je een misstap in het leven of loopt het anders dan je had gehoopt of verwacht, iedereen verdient een tweede kans. Dat de dames hier zo met open armen zijn ontvangen zegt veel over onze cultuur. We gaan hier als een familie met elkaar om. Dit zorgt voor een veilige omgeving om jezelf te zijn, ongeacht je achtergrond.”
Duurzaamheid en kostenbesparing
Uitdagingen genoeg bij JEX, óók in de keuken. “Iedereen tevredenstellen lukt niet altijd, maar we doen ons best. JEX’ers hebben niks te klagen, de koelkasten zijn hier tot de nok gevuld. Af en toe verwennen we ze met iets lekkers, want pizza’s en kroketten zijn hier niet de standaard. Gelukkig zijn ze hier heel erg bezig met gezonde voeding en staan ze open voor nieuwe dingen, zoals vegetarisch eten. En kip, dat is áltijd goed! Het blijft wel gokken hoeveel we moeten maken voor de lunch maar het ontbijt is een goede leidraad. Hierdoor houden we relatief weinig over. Blijft er toch iets over? Dan vriezen we het in of gaat het mee naar huis. Een ‘Too Good To Go’-app kan een platform zijn om hier op een duurzame manier mee om te gaan, maar ik geef het liever gratis weg aan medewerkers. We letten hier heel erg op duurzaamheid en kostenbesparing, maar helaas ontkom je er niet aan om helemaal niks weg te gooien.”
Koken of vogelen
Andere mensen blij maken geeft Esmee voldoening. “De positieve feedback maakt een groot deel uit van mijn werkplezier. ‘Het was erg lekker’ of ‘mag ik het recept van de salade?’ met dat soort complimenten worden we elke dag direct beloond. Inspiratie haal ik van Instagram, tijdschriften of door uit eten te gaan. Eigenlijk is iedereen in mijn omgeving een foodie. Met mijn Indische roots – waar eten centraal staat – ben ik opgegroeid met lekker eten. Ik krijg vaak de vraag of ik dan thuis nog wel zin heb om te koken voor het avondeten. Natuurlijk! Maar ik kan ook wel makkelijk zijn. Even iets snels in elkaar flansen of mijn vriend heeft al gekookt. Vind je me niet in de keuken? Dan ben ik aan het vogelen. Lekker met de verrekijker op pad de natuur in!”
JEX